wood man love people

Bli en bra författare

Vill du få ihop ditt bokmanus, kanske ta hjälp eller gå en kurs? Plus, tips på vad du kan tänka på om du tar hjälp och får respons av testläsare.

Få ihop ditt bokmanus med en kurs

Har du tröttnat på att inte komma framåt? Eller får du inte ihop din berättelse? Du kanske inte känner dig hemma med skrivhantverket? Eller så har du ett manus som ligger, och behöver bearbetas. Varför inte gå en skrivarkurs?

Du får sju lektioner om skrivhantverket med övningar och studietips. Dessutom ingår en textinlämning vid avslutad kurs. Här hittar du info om innehåll och upplägg.

  • Du kan spara allt material.
  • Du väljer själv när du vill börja.
  • Kursen ges via mejl och du kan läsa i din egen takt – när mejlen kommer eller senare.
  • En tidigare deltagare sa, när den gått kursen: Som att få koden till hur man skriver en bok!

Pris: 2290 kr inkl moms.

Välkommen att mejla info@helenaaskrivcoach.com om du vill boka eller har frågor.

Bli en bra författare, ta hjälp

Eftersom vi alla blir hemmablinda för våra egna texter behöver vi ta hjälp för att se till att texten blir sitt allra bästa jag. Även de storsäljande författarna på förlagen har tagit hjälp och fått hjälp för att deras böcker ska slå.

Du kan t.ex. ta hjälp av någon som läser gratis (en skriv- och/eller läsvan vän, släkting eller annan person). Vill du försäkra dig om bästa möjliga respons för att utveckla ditt manus anlita någon som är utbildad och har erfarenhet och som läser ditt manus professionellt, mot betalning.

Om du tar testläsare till hjälp använd gärna frågor för att underlätta vad de ska ge respons på. Det kan gälla dels sådant som du själv funderar över, dels sådant som generellt är bra att fråga om. Allt för att få en god möjlighet att utveckla texten.

Det kan vara frågor som:

– hur uppfattas miljö
– hur uppfattas karaktärer
– vad är spännande/intressant
– vad är tråkigt eller svårt att förstå
Man kan även ställa frågor om gestaltning, handlingen, dialogerna osv. En del ger sin(a) testläsare en lista att följa.

Även som lektör tar jag ibland emot en del av specifika frågor som författaren ber mig titta lite extra på. Att ha testläsare och sedan komplettera med lektör är ju något av det bästa du kan göra för att stärka handlingen och vässa ditt manus. Och du som väljer att anlita en lektör, kolla så att den har utbildning, erfarenhet och ta kanske referenser eller gå på rekommendationer. (Vill du veta mer om vad jag kan göra för dig är du alltid välkommen att höra av dig.)

Och du, glöm inte att vara en lyhörd mottagare för responsen. Allt behöver du inte hålla med om, men allt behöver inte förklaras för den som ger eller har gett feedbacken. Ta emot, begrunda och redigera sedan på egen hand det du tycker kan redigeras – utan att gå i försvar. På så vis kan det bli lättare att få återanvända bra testläsare som slipper ställas till svars för sina tankar om ditt manus. För även de kan tycka att det är lite nervöst att få äran att läsa ditt manus, så inte bara du är kanske pirrig inför att någon läser det du skrivit.

Lycka till med ditt skrivande nu, så önskar jag dig även en trevlig helg och en fin tredje advent!