woman in black tank top and gray pants sitting on green grass field

Gestalta och skriv en levande text

Gestaltning!

Gestalta och gestaltning, detta är säkerligen begrepp du känner igen. Är du ny på att skriva kanske du inte tänkt så mycket på HUR du skriver. Men oavsett om du är nya på att skriva eller mer van kan du behöva, så att säga ta ett steg tillbaka, och studera det du skrivit. Då är det bra att fundera på hur du gestaltat olika saker.

Varför du ska gestalta

När du gestaltar får du en text som för läsaren närmre karaktärerna. Det i sig skapar ett större engagemang hos läsaren, den känner för och med karaktärerna och vill veta hur det det ska gå för dem. Så genom att gestalta skapar du en mer levande text och mer levande karaktärer.

Hur du kan gestalta

Hör du kanske till dem som tycker gestaltning är svårt att få till.  Gestalta kan verka krångligt när skrivandet är nytt. Men det är inte svårare än att låta texten bli synlig för läsaren genom att hen får en chans att själv tolka hur saker och ting (personer) är. Du vet: Show! Don’t tell!

Så, om du har en karaktär som är oerhört energiskt och t.ex. morgonpigg, låt läsaren förstå det genom att beskriva hur karaktären beter sig. En morgonpigg person kanske vaknar innan klockan ringer klockan 6.00 och är inne i duschen inom loppet av några minuter, sjunger för sig själv och sitter vid frukostbordet en kvart senare, med håret fönat och sminket på plats. Att låta läsaren se detta i texten gör handlingen mer levande än om du valt att skriva: Anton var morgonpigg av sig. Därför klev han alltid upp innan larmet gick på och duschade innan frukost.

Gestalta känslor

Istället för att skriva att någon är ängslig försöker du visa det genom hur personen beter sig. Så, hur kan en ängslig person vara? Kanske att den mumlar istället för att tala med hög och tydlig röst? Eller håller kroppsspråket rätt stilla. Kanske den tappar saker. Håller blicken nedsänkt …

Gestalta personlighet

Om du kommer hem till någon som har det väldigt välstädat och prydligt tänker du ju knappast att här bor en slarvig typ. På samma vis kan du låta läsaren tänka saker om karaktärerna när de syns i texten liksom deras hem, kontor mm…

Gestalta relationer

Genom att använda samspelet vi har mellan oss och andra kan du gestalta relationer, hierarkier, makt odyl. Ett par karaktärer som kramas, och dunkar varandra i ryggen, har ju en sorts relation till skillnad från de som knappt tar ett steg framåt för att räcka fram handen i en hälsning.

Gestalta – undvik adjektiv och adverb

Vill du läsa ännu mer om hur du kan tänka kring gestaltning läs gärna ett av mina tidigare inlägg som handlar om adjektiv och adverb och hur du kan göra för att gestalta och undvika dessa ordklasser för en mer levande text.

Länk till inlägget: Gestalta – undvik adjektiv och adverb
faceless woman taking notes in copybook in park

Jag hjälper dig gärna!

Funderar du på att ta hjälp av mig är du alltid välkommen att höra av dig. Du förbinder dig inte till något. Du kan också välja att studera skrivhantverket mer på egen hand i en skrivarkurs med en textinlämning på slutet, eller ta en kurs med respons och samtal löpande under kursen. Förutom att ha skrivarkurser coachar jag text och läser hela manus och synopsis.

Här kan du se vad andra tyckt om min hjälp. () Kontakt: info@helenaaskrivcoach.com

Trevlig sommar!

Bild Pexels