beverage blue breakfast brown

Välja lektör – vem är rätt för dig?

Har du kommit så långt med ditt bokmanus att det är dags för lektörshjälp? Eller är du mer i startgroparna och söker en skrivcoach?

Det finns många lektörer och skrivcoacher som idag erbjuder sina tjänster och allt låter kanske lika bra. Men en del kallar sig lektör utan att ha en utbildning och tyvärr är varken lektör eller skrivcoach en skyddad yrkestitel, så vem som helst kan kalla sig det. Även manusutvecklare och författarcoach är vanliga titlar.

Så hur ska du göra för att välja?

Utbildning

Det låter kanske självklart. Tyvärr är det inte det. Jag förvånas varje gång när jag ser nya lektörer som har väldigt knapphändiga uppgifter om sin bakgrund. En del är under pågående utbildning och läser litteratur, svenska språket eller går själva en skrivarkurs. Även en del författare erbjuder sina tjänster som lektör och flera av dem gör säkert ett gott arbete, men att enbart ha erfarenhet som författare är sällan tillräckligt. Då får man ha gett ut ett antal böcker åtminstone.

Själv är jag utbildad skrivpedagog och förlagsredaktör samt har jag gått ett antal kurser i litteraturvetenskap. Skrivarkurser har jag också gått, på universitet, folkhögskola och studieförbund. Plus har en examen i Svenska språket. Totalt motsvarar min utbildning drygt fyra års heltidsstudier.

photo of people sitting near wooden table

Erfarenhet

Det kan också tyckas självklart. Men så är inte fallet alltid. Själv samlade jag erfarenhet från de olika kurserna och utbildningarna, då vi lärde oss se varandras texter, att ge feedback och prata om text. För att lära mig mer utanför kurserna testläste jag olika manus åren innan jag startade eget.

Referenser

De flesta som arbetar som lektörer har omdömen från kunder på sina hemsidor. Och att vid förfrågan kunna uppge ett par, tre referenser är en självklarhet för mig. Ibland när frågor om vilken lektör man ska vända sig till dyker upp, ser jag mig bli omnämnd. Så det tackar jag för.

Kostnad

Att anlita en utbildad och erfaren lektör och skrivcoach ska kosta. Vi driver ett företag, ofta på heltid, och har mängder av omkostnader som timpengen för uppdragen ska täcka.

Till exempel vad det gäller omkostnader, bara att ha och underhålla en websida med en personlig domän plus en egen mejl-adress (dvs som du betalar för) kostar flera tusen per år. Men en hemsida att visa upp sig och sina tjänster på hör liksom till.

blue book on brown wooden fence

Nischad

En del lektörer är nischade. Det vill säga de läser i första hand manus inom vissa genrer. Jag har valt att inte nischa mig. Det betyder att jag läser de flesta genrer, men om jag anser att jag inte är rätt lektör eller skrivcoach för dig och ditt manus, tackar jag nej.

Jag läser mycket och blandat privat. En del genrer trivs jag lite extra med, utifrån personligt tyckande, och bland dem hittar du böcker för unga, fantasy och dystopier. En del lektörer läser enbart manus för vuxna. Jag är van vid att läsa böcker och manus för målgruppen barn från nio år och förutom skönlitteratur tar jag även emot även fackböcker.

F-skattesedel

Det är väl en självklarhet att företagare har F-skatt, vilket innebär att företaget är registrerat och betalar skatt. En del använder en tjänst för fakturering som egenanställd eftersom de valt att inte registrera företag. Oavsett så betyder det att pengarna skattas och inga svartjobb utförs.

När du ska välja lektör 

Det var några saker du kan tänka på när du väljer lektör och skrivcoach inför att utveckla ditt skrivande och ditt manus. Låter det krångligt? Svårt att veta om du väljer rätt? Ofta går det att få en bra bild av hurdan någon är genom att läsa på hemsidan, se om lektören finns på sociala medier och ja, genom att höra av sig. Fråga när lektören har tid och om ens manus passar den.

Kontakt

Har du frågor eller vill veta mer om vad jag kan göra för dig är du välkommen att höra av dig eller läsa mer på hemsidan. Du förbinder dig inte till något.

Lycka till med ditt manus!

Foto: Katarina Persson