woman in yellow shirt writing on white paper

Skriv 50 000 ord på en månad – sju tips för att lyckas!

Skriv en bok på en månad, nu i november. Du måste skriva minst 50 000 ord. Låter det helt galet? Är det ens möjligt? Enligt utmaningen National Novel Writing Month, NaNoWriMo, går det.
Förra året deltog mer än 378 000 registrerade deltagare i hela världen. Nästan 52 000 personer nådde målet om att skriva femtiotusen ord på en månad. Kan de, kan du!

Sju tips för att skriva 50 000 ord på en månad

Utmaningen innebär alltså att du ska skriva 50 000 ord på en månad. Det innebär att du behöver skriva 1667 ord per dag för att komma i mål. Vilket betyder att du kan få ihop ett råmanus. Romaner för vuxna ligger ju ofta på 60 000 till 90 000 ord.

Så hur gör du för att lyckas? Jo, kanske så här:

wood typography photography connection

1. Innan november

Inför att NaNoWriMon drar igång är det bra att ha en idé till din berättelse, gärna som du strukturerar upp lite. Skriv synopsis (ett par, tre sidor) för hur handlingen ska utvecklas och vart den ska ta vägen på ett ungefär.

Bestäm att du ska skriva varje dag och om du bor ihop med någon eller några, berätta om utmaningen så att du får din tid och kanske du kan få din egen hejaklack!

2. Känn dina karaktärer

Du bör ha skissat på dina karaktärer så att du vet vad de vill och måste göra samt att du har koll på vad som hindrar dem att nå sina mål. Lär känna dem innan du börjar skriva och gör en lista för vilka de är, vad de har för personligheter, intressen mm och hur de ser ut. Har du koll på dem innan du börjar blir det enklare att bara skriva, utan att hålla ordning på hårfärg och sådant.

3. Hur du ska skriva

Antingen skriver du kronologiskt eller så skriver du scener som skriker efter att få bli skrivna, oavsett om de ligger i slutet, mitten eller början. Det är okej att inte skriva ett manus från första sidan till sista, utan så som skrivlusten faller på.

blank paper with pen and coffee cup on wood table

4. Följ synopsis, eller inte

En del nya idéer kommer säkert under tiden du skriver. Ta det som det kommer. Vad vill dina karaktärer och vad vill du? Följ skrivlusten eller följ din planering. Gör både och.

5. Skriv varje dag

För att få ihop 50 000 ord på en månad bör du skriva varje dag. 1667 ord. En del skriver snabbt och andra behöver lite mer tid på sig. Men en dryg timma kommer du troligen minst behöva, kanske två. Det beror som sagt på hur snabb du är.

6. Bara skriv, redigera inte

Ge dig hän åt att skriva. Skriv utan krav på att det ska vara bra, för det kommer det inte vara. Skriv framåt, peta inte i texten!

7. Registrera dig

Om du registrerar dig som en tävlande på https://nanowrimo.org/ kan du få dagliga tips och pepp. Och du kan fylla i hur skrivandet går, få en statistisk kurva. Du kan chatta med andra skrivande och hitta NaNo-grupper att träffa IRL där du bor, eller starta en själv.

Med andra ord, det finns en massa kul NaNo-relaterat du kan göra som inte ens innebär att skriva.

Bor du i Göteborg brukar en grupp träffas regelbundet både online och IRL (caféet på Science fiction-bokhandeln).

woman jumping wearing green backpack

När november är slut

Då kan du ha ett färdigt råmanus! Det kommer kräva mycket redigering. Men ändå. Du kan ha ett helt manus att arbeta med! Och når du inte målet, vad gör det? Du försökte. Du kanske kom halvvägs och fick ihop 25 000 ord. Och det är inte illa det heller.

Och du, glöm inte att fira när du är klar, oavsett hur många ord du fick ihop. Novembermörkret kan behöva skingras med en “bra jobbat”-klapp på axeln, något gott att äta eller en ny fin anteckningsbok.

Om jag varit med?

Japp, 2013. Jag kom i mål också. Det blev ett råmanus till en ungdomsbok. Den ligger dock orörd sedan dess då andra skrivprojekt prioriterats. Men kanske jag fångar upp storyn igen. Som du ser i staplarna nedan var början lite trög. Sedan lossade det!

Ska du vara med?

Vågar du prova? Eller är detta inget för dig? Och som sagt, att komma halvvägs, det är inte illa det heller. Om du är med och försöker nå målet, låt det inte bli med kniven på strupen. Det är en tuff utmaning och även jag som skriver lätt och snabbt tyckte det var svårt. Det gäller att ha både tid och ork.

Lycka till!


Elva skrivtips som utvecklar ditt skrivande

Vill du ha elva nyttiga skrivråd till din inkorg? Perfekt att använda direkt eller att spara tills du har mer tid. Skriv in din mejladress så får du alla skrivtipsen direkt! Och om de saknas i din inkorg, ta en titt i skräpposten. Finns de inte där heller, mejla: info@helenaaskrivcoach.com

Processing…
Success! You're on the list.