macbook pro

Skicka ditt bokmanus till förlag: fyra nyttiga tips – inlägg 2

Tänker du att ett förlag ska ge ut din roman?
Det finns några saker du kan tänka på innan du skickar iväg ditt bokmanus – som hur din bok ska ges ut, om förlaget ska stå för alla omkostnader eller om ni ska dela på utgifterna. Och när du får ett ja, och en chans att få din bok publicerad är det förstås jättekul! Men, det bra att inte vara för snabb med att skriva på ett avtal.


Ja, som sagt det finns en del att tänka på. I ett tidigare inlägg har jag bland annat tagit upp hur många förlag du ska skicka till, hur du skickar och vad du skriver i ditt följebrev. De fem tipsen hittar du här!

Hur din bok ges ut – på papper, som ljud eller som e-bok

Idag är det vanligt att böcker ges ut som ljudbok och/eller e-bok. Det är också vanligt att detta är de enda formaten en bok ges ut i. Så du kan inte räkna med att du får hålla din bok i handen. Många föreställer sig dock sin debut så, en pappersbok, en hård pärm, något att sätta i bokhyllan, något att signera.

Hur föreställer du dig din debut:
Är det i form av papper, e-bok eller som ljudbok?
Eller har du inte tänkt på det alls?

Det finns alltså en stor chans att du får ditt manus utgivet som e-bok eller ljudbok. Även dessa böcker har ju fina “omslag” liksom “baksidestexter”. Om din bok säljer kanske du får möjlighet att ge ut den i pappersformatet med, inte helt ovanligt att man följer upp med pocket t.ex. En del frågar förlagen om ett avtal där man som författare får lov att trycka upp sin bok på egen hand.

kindle, ereader, tablet-1867751.jpg

Vad för sorts utgivningstjänst ska du välja

Förlag idag kan hjälpa dig med din utgivning på olika vis. Det finns förlag som står för alla omkostnader, vilket kallas traditionell utgivning. Utöver detta finns förlag, eller utgivningstjänster, där du är med och finansierar din boks utgivning. Så vad önskar du?

Nedan går jag igenom vad de olika formerna av utgivning kan innebära för dig som författare.

Traditionell utgivning vs hybridutgivning

Idag är det vanligt att förlag tar betalt för att du ska att ge ut din bok hos dem. Det kallas hybrid-, samarbets- eller partnerutgivning
Ett förlag som har en traditionell utgivning står för alla omkostnader och du betalar inget till dem för att de ska ge ut din bok.
En del förlag har båda sorternas utgivning. Det kan vara svårt att tolka deras hemsidor för att se hur de gett ut böckerna och hur stor andel som getts ut traditionellt och via en hybridutgivning.

Vad skiljer utgivningsformerna åt?

Vid en traditionell utgivning står förlaget för allt arbete liksom omkostnader. Du som författare behöver förstås vara med och redigera och se över layout och korr, samt att när boken getts ut vara beredd att göra boksigneringar och visa upp din bok i sociala medier.

Väljer du hybridutgivning kan du vara mer delaktig i processen kring utgivningen samt betala för olika stor andel omkostnader. Allt beror på de tjänster du köper och avtalet du följer. Så att vara med och betala kan se ut på olika sätt. En del har utgivningspaket i vilka du kan välja hur mycket stöd du önskar utifrån vad du vill och kan betala.

Vid hybridutgivning får du ofta en större del av förtjänsten, det vill säga vinsten från bokförsäljningen, medan vid en traditionell utgivning går en stor del av pengarna tillbaka till förlaget – inte så konstigt dock, eftersom de investerat mycket i att få din bok publicerad. Vill du ha hela vinsten själv väljer du egenutgivning.

Egenutgivning

En del ger ut på egen hand och det kallas egenutgivning. Det kan innebära att du startar eget förlag där du enbart ger ut det du själv skriver, eller så vänder du dig till ett tryckeri för att trycka upp boken. Det finns olika mycket hjälp att ta när man trycker sina böcker själv/startar eget förlag. Det går även att använda tjänster som PoD, Print on Demand, eller BoD, Books on Demand.

social media, word cloud, social media marketing-936543.jpg

Sociala medier – öka din chans att bli utgiven!

Vilka vet att du skriver? Hur synlig är du idag?

Det låter kanske konstigt, att ställa en fråga om hur synlig du är. Men det är viktigt. Att dina närmsta vänner och familj känner till att du skriver är kanske troligt. Men utöver det?

Idag, när konkurrens är hård om att bli utgiven traditionellt, kan det vara bra att vara synlig som aspirerande författare innan du få det där efterlängtade kontraktet med ett förlag. Det kan tydligen vara så att ju synligare du är, desto större chans har du att de väljer ditt bokmanus före en snarlik bok av en osynlig författaraspirant.

Tips!  

  • Följ aktiva konton om skrivande och författande.
  • Studera deras inlägg för att se vad du tilltalas av och inte.
  • Fundera på hur ditt innehåll kan se ut som passar dig.
  • Tänk på att vara personlig men inte privat.

Men hur syns man själv då?

Jo, genom att berätta i sociala medier om att man skriver och vill bli utgiven. Beroende på vad du är bekväm med för plattform och vilken målgrupp du skriver för kan du t.ex. ha ett konto på Instagram. Facebook, Youtube eller TikTok. Skriver du en fackbok eller liknande, kan LinkedIn vara ett bra forum för dig.

För att nå ut och bli synlig behöver du lära dig den plattform du väljer, följa andra som har liknande intressen, kommentera deras inlägg och gilla det som de lägger upp.

Att enbart lägga upp ett inlägg någon enstaka gång i veckan räcker sällan. Var beredd på att göra flera inlägg, liksom reels, och att posta i stories, för att verkligen nå ut. Det kan ta ett tag, men sedan har du antagligen hittat en skriv- och författargemenskap där du inspireras och lär dig av andras erfarenheter.

Följ mig om du vill!

Om du inte redan följer mig så finns jag på Instagram, Facebook och LinkedIn. Mitt användarnamn är: @helenaaskrivcoach och du hittar olika skrivråd hos mig, samt får en inblick i min vardag som lektör, redaktör och skrivcoach. Välkommen att följa!

Nu närmar vi oss ett sista viktigt råd – vad du gör när du får erbjudande om utgivning. Troligen har du fått flera refuseringar (och vad refuseringar kan innebära kommer jag skriva om i ett annat inlägg – så håll utkik) innan du får det efterlängtade beskedet. Så scrolla ner och läs vad du ska du tänka på nu!

woman, confetti, sparkles-6318447.jpg

När ett förlag säger ja!

Så händer det som du längtat efter, ett förlag säger ja till din bok. Hurra, hurra! Dags att skåla i din favoritdryck.

Eller?

FÖR, skulle ett förlag säga att de vill skriva avtal, då kan det vara idé att kontakta de andra förlagen du har skickat till. Vem vet, kanske ett annat förlag har ett bättre avtal. Eller så är ett annat förlag ditt drömförlag och då är det ju bra att ge dem chansen också. Plus, detta med avtal, det är alltid bra att kolla upp innan du skriver på något.

Oavsett om du får ett erbjudande om en traditionell utgivning eller om hybridutgivning bör du fundera på vad avtalet innebär. Tänk också på att om du betalar, vad tjänar de som ger ut din bok, och vad får du? Vad för kvalitet eftersträvar du? Kommer du få det allra bästa eller är du nöjd med mindre?

Så ta reda på vad det är för avtal du ska skriva under. Vad kommer exempelvis en utgivning innebära praktiskt? Vad får du för ersättning, på vilka olika vis ges ersättningen, hur fördelas vinsten, hur hanteras marknadsföring, vilka villkor binder ditt bokmanus till förlaget?

Låter det klurigt? Ja, det tycker jag med. Därför finns Författarförbundet. De är så snälla att de läser igenom avtalen och hjälper dig som ska debutera att förstå vad du ger dig in i.

Hur kommer en utgivning gå till?

Vad får du för ersättning?

Vilka villkor binder din bok till förlaget?

– kolla med Författarförbundet innan du skriver under

Så där, nu när du vet vad du har att vänta kan du skriva under OCH korka upp din favoritdryck och skåla!

Sedan, när du gjort det, då börjar arbetet. Nu har du förmånen att få utveckla manuset efter förlagets förslag, allt för att just din bok ska bli alldeles, alldeles fantastisk och nå så många läsare som möjligt. Lycka till!


Jag hoppas du lärt dig om utgivning, sådant som du har nytta av. Och som sagt missa inte tipsen om att skicka till förlag som finns i ett tidigare inlägg:
Skicka bokmanus till förlag, fem nyttiga tips – inlägg 1

Plus håll gärna utkik efter kommande inlägg som ska handla om refuseringar, både standardrefuseringar och positiva refuseringar, och vad de egentligen kan betyda och innebära för dig som aspirerande eller redan utgiven författare.

Har du frågor om att skicka till förlag, eller vill veta om ditt manus håller för att skickas till förlagen, är du välkommen att anlita mig. I ett handledande samtal kan vi prata utgivning och hur du gör ditt manus så färdigt som möjligt. Jag gör även gärna ett lektörsutlåtande så att du kan utveckla det ännu mer – allt för att öka dina chanser att bli antagen!

Kontakta mig här.


Tycker du om skrivråden?

Vill du ha ännu mer, och fler tips? Plus få erbjudanden?
Då ska du prenumerera på Skrivtipsbrevet! Som prenumerant tar du alltså del av erbjudanden som endast prenumeranter får.

I det första mejlet får du direkt 11 praktiska skrivtips om skrivhanverket.
Skrivtipsbrevet mejlas ut ungefär varannan månad, med något erbjudande emellan ibland också.

Processing…
Success! You're on the list.

Lycka till nu med ditt skrivande och att hitta rätt bland alla förlag och utgivningstjänster!

black and white laptop