Skicka bokmanus till förlag: fem nyttiga tips – inlägg 1

Börjar det bli dags att skicka till förlag? I så fall finns det en del som är bra att tänka på. Därför vill jag hjälpa dig så att du ökar dina chanser att få din bok utgiven. Så här kommer ett första inlägg om vad som är bra att göra innan, och när, du ska skicka iväg ditt manus.


Nedan går jag igenom om ditt manus är redo att skickas iväg, lyfter vikten av att skicka till rätt förlag, hur du gör när du skickar, vad du ska tänka på när du skriver ditt följebrev och så avslutar jag med frågan om hur MÅNGA förlag du ska skicka till.

Är ditt manus klart att skickas?

Lyckan är ofta stor när du äntligen fått ihop ditt manus, lagt sista handen vid texten och ska skicka till förlag. Men. Har du gjort allt du behöver för att skicka?

Har du låtit manuset:

 • vila länge mellan redigeringar
 • använt testläsare och/eller lektör
 • redigerat så många gånger att du aldrig mer vill se ditt manus?

Genom att redigera många, många, gånger, ta hjälp och lära dig om skrivhantverket, ökar du dina chanser att bli antagen av förlagen. Idag är konkurrensen stor, så för att sticka ut behöver du visa att du kan skriva och vill satsa på ditt skrivande. Har du tagit professionell hjälp, gått någon kurs eller flera, kan du vara författaren som förlaget gärna satsar på.

crop man with pen and opened notebook

Välj rätt förlag

Det kan ju låta självklart att man ska välja rätt förlag, men många förlag får in manus som inte passar deras utgivning.

Så tänk på detta när du skickar till förlag:

 • att de ger ut samma eller snarlik genre
 • att de ger ut till den målgrupp du skrivit för
 • att en del förlag endast ger ut ljud- och/eller e-bok

Vill du att din bok ska ges ut traditionellt, dvs att förlaget står för alla omkostnader, då behöver du ha koll på vilka förlag som har den sortens utgivning också. En del förlag ger bara ut böcker där författarna är med och betalar för utgivningen.

Skicka till förlag – hur gör man då?

Så, efter att du redigerat ditt manus många gånger och gärna med professionell hjälp kan det vara dags. Du har valt förlag som passar ditt manus och din målgrupp. (Extra viktigt att tänka på när man skriver för barn och unga eftersom färre förlag ger ut för den målgruppen.)

Men hur gör man när man skickar? Skriver ut sitt bokmanus och postar via snigelposten? Mejlar?

Vissa förlag önskar att du:

 • laddar upp ditt manus på deras hemsida
 • skickar via mejl på angiven adress för manus
 • önskar att du skickar papper (verkar på väg att försvinna)
 • skickar både manus och ett kortare synopsis
 • skickar synopsis enligt önskemål, och inte ett helt manus
 • formaterar ditt manus på ett visst sätt, med vissa mått för marginalerna

De allra flesta förlag önskar att du även bifogar ett följebrev, där du berättar kort om ditt manus och dig själv. (Följebrev kan du läsa mer om nedan.)

creative mock up envelope near dry twig

Skriva följebrev

De flesta förlag vill ha följebrev. I det beskriver du ditt manus och vem du är. Ett följebrev ska vara max en A4-sida. Olika förlag önskar veta olika mycket om ditt manus. En del vill ha en kortare sammanfattning för att manuset ska tala för sig själv, andra önskar mer. Läs på deras hemsida hur varje förlag vill ha det.

När du presenterar handlingen, tänk på att försöka hitta kärnan i ditt manus. Vad är den röda tråden? Har ditt manus något specifikt tema, t.ex. utsatthet, att finna sig själv eller bryta normer? Sådant kan vara värt att nämna.

När du presenterar dig själv kan du gärna göra det i förhållande till det du skriver. Är du polis och skriver deckare, lärare och skriver ungdomsböcker, eller på annat vis har en koppling till just din historia, lyft det. Men håll det kort. Har du något tidigare publicerat kan det vara värt att nämna. Fast inte novellen eller krönikan du skrev för tjugo år sedan och fick med i en tidning. Det ska vara aktuellt.

För presentationen:
Vad är kärnan i ditt manus? Finns något särskilt tema?
Och varför har du skrivit om det du skrivit?

På nätet kan du hitta exempel på följebrev. Inte alla brev är “bra” men de som lagt upp dem har oftast fått sina böcker antagna. Så kom ihåg: Om din bok blir antagen eller inte, det hänger inte enbart på följebrevet.

Har du hängt med ända hit orkar du säkert med ett tips till: Hur många förlag du ska skicka till!

opened notebook and silver pen

Hur många förlag ska man skicka till?

Det är vanligt att skicka till flera förlag på samma gång. Det beror bland annat på att svarstiden kan vara väldigt lång. De flesta förlag brukar återkomma efter cirka tre månader. Det kan gå snabbare, men även ta mycket längre tid. Oftast står det på deras hemsida om de svarar och när, eller om de inte svarar alls vid refuseringar.

Så när du valt vilka förlag du vill skicka till, fundera på vilka du vill börja med.

 • Vilka vill du helst bli utgiven av? Och minst? Spelar det ingen roll?
 • Ger de ut i de format du vill? Många ger ju endast ut e-böcker och ljud.

Ja, så var det det där med antal förlag att skicka till…

Beroende på vad för sorts bok du skrivit och vilken målgrupp du riktar dig till kan du ha olika många förlag att välja på. Ungdomsböcker ges ju till exempel ut av färre förlag än böcker för vuxna.

Det kan vara bra att skicka till de förlag som du helst vill bli utgiven av, i första hand, kanske sju till tio. Fler går förstås också bra att skicka till, liksom färre. Förlagen är införstådda med att de flesta skickar till många förlag på en gång.

Om du börjar få refuseringar, kan du skicka till fler förlag. Eller så kan du arbeta om manuset innan du skickar till fler för att öka chanserna hos de andra förlagen. Får du ett ja, grattis! Och vad du kan tänka på då, det kommer jag berätta i nästa inlägg.

Var detta allt?

Nej, det finns ännu fler saker att tänka på när man skickar sitt manus till förlag, förutom vad som händer om ett förlag säger ja eller skickar refuseringar till dig.

Så håll utkik efter nästa inlägg om förlag. Eller prenumerera på dem! Du hittar anmälan för din e-post i sidfoten.

Du kan även välja att skriva upp dig för Skrivtipsbrevet. I det första får du direkt 11 praktiska skrivtips om skrivhanverket.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Vill du bolla tankar om förlag och utgivning? Få hjälp med följebrevet?

Jag hjälper dig gärna. Ett handledande samtal kan lösa många knutar i ditt skrivande samt hjälpa dig tänka kring förlag. Och om du vill kan jag ta en titt på ditt följebrev. Mejla: info@helenaaskrivcoach.com om du önskar stöd eller bara vill veta mer.

Du kan läsa på hemsidan om tjänsterna:

Handledande samtal Hjälp med följebrev