brown and white track field

Kroka fast läsaren med tydliga mål och hinder

Det kan låta som en självklarhet att du som författare ska kroka fast läsaren med en handling där det finns tydliga mål och drömmar liksom olika hinder för din huvudkaraktär. Och att det är bra att få fram detta så fort du kan. Ändå är det ofta en svårighet. Därför hittar du några tips på hur du kan göra här.

Vad vill din huvudkaraktär mest av allt?

Att veta vad din huvudkaraktär vill är av stor betydelse för hur väl du kan kroka fast läsaren. Drömmar, önskningar och mål, det är sådant som kan driva en berättelse framåt och bidrar till att läsaren vill veta hur det ska gå, hur det protagonisten önskar ska nås.

Det är därför viktigt att du tidigt när du skriver ditt bokmanus får in detta.

“Jag vill nåt mer än leva småstadsliv!”

Belle, Skönheten och Odjuret

Om du sett t.ex. Disneys film Skönheten och Odjuret från 1991 kanske du minns vad Belle sjunger? Att hon vill något mer än leva ett liv i en småstad. Även om Belles önskan i Skönheten och Odjuret uttrycks väldigt tydligt är det inte helt fel att tänka så som Disney-gänget, och andra som skriver för musikal, har gjort och ofta gör med sina låtar.

Det kallas för “I Want-sånger” och förmedlar just vad huvudkaraktären önskar mest av allt. Den lilla sjöjungfrun drömmer om en helt ny värld, och Ringaren i Notre Dame kikar ner på folket och vill vara en av dem.

Eftersom tittaren vet vad karaktärerna vill och önskar, vill ju tittaren veta hur det ska gå.

Frågor du kan ställa dig är:

  • Vad är din protagonists största önskan?
  • Hur syns det i dina inledande kapitel?

Vill din huvudkaraktär ingenting?

Om din protagonist inte vill något särskilt egentligen, utan blir utkastad i ett äventyr som den inte räknat med, kan största önskan vara att allt ska bli som förut. Och då måste din karaktär sträva efter att återupprätta balansen. Den tvingas hantera något just för att den ska kunna få det liv som den hade innan. 

Dock, en protagonists äventyr, det den kastas ut i och måste hantera, det kommer förändra både din huvudkaraktär och det liv den hade innan. Det lugna livet i lilla lägenheten, med brödjobbet som rullade på, och relationerna som liksom bara var, inget av det kommer vara sig likt.

Exempel: Kastas ut i ett äventyr

En karaktär som råkar ut för detta är Frodo, i Sagan om ringen-trilogin. Frodo måste hantera de händelser han kastas ut i, och det hot som uppdagas, och han tar sitt ansvar för att ställa allt tillrätta när han inser att alla han känner och den värld han lever i riskerar att gå under.

rainbow

Olika motstånd och hinder

Så inte nog med att din huvudkaraktär strävar mot något, antingen av egen vilja, eller av yttre omständigheter, måste den även hantera olika former av motstånd. Inte sällan kämpar den mot en antagonist som vill något som hindrar alla planer och drömmar.

Antagonisten

En antagonist kan vara en karaktär som hela tiden sätter käppar i hjulet för din huvudkaraktär. Och det måste inte ens vara en person. Det kan vara ett naturfenomen, ett väsen eller något i karaktären själv, ett inre hinder. 

En bra fråga att ställa sig är: Vad vill antagonisten? 

För den, likt din huvudkaraktär, önskar ju också något.

Så, hur är det i din berättelse? Har du en antagonist? Vad är den ute efter i så fall och hur påverkar dennes mål och önskningar din protagonist? Vilka svårigheter uppstår pga. antagonisten?

Ökad spänning – ökat intresse

Så inte nog med att du krokar fast läsaren med tydliga mål, drömmar och hinder, det ökar även på spänningen och på så vis skapas ett ökat engagemang hos läsaren. Var inte heller rädd för att dra på lite extra. För även om handlingen kan spegla en rätt vanlig vardag, behöver den ofta förstärkas så att livet blir lite extra svårt att hantera för dina karaktärer. Och ofta ligger inte det som skapar spänning i hindret i sig, utan hur det hanteras och löses.

Lycka till nu!


Och du, tycker du att det här låter klurigt. Boka gärna ett handledande samtal. Det kan lösa knutar och ge nya idéer och ingångar i ditt skrivprojekt. Här kan du läsa mer om handledande samtal. Du förbinder dig inte till något vid en förfrågan.

Kontakt: info@helenaaskrivcoach.com

crop woman writing in notebook at home