Att protagonist är detsamma som huvudkaraktär har du säkert koll på, och om inte, så vet du det nu. Men hur gör man den karaktär som har huvudrollen i ens bokmanus levande? Ja, så att läsaren vill följa med i allt som den upplever och tar sig för.
Det finns mycket som är bra att tänka på och du får flera tips här att ha med dig i skapandet av din huvudkaraktär. Du behöver t.ex. tänka på följande för att skapa en levande protagonist:
Vad vill protagonisten?
Att ha en protagonist som vill något bidrar till att läsaren blir intresserad och känner engagemang.
En del protagonister styrs av inre drömmar och drivkrafter. Andra styrs av yttre omständigheter som de måste hantera för att komma vidare i livet. Ibland gäller både och, att den vill något men att det står något i vägen för att den ska nå det.

Hurdan är protagonisten?
Vad har protagonisten för personlighet? Är den komplex? Både kaxig och mjuk? Har den kanske oväntade intressen? Polischefen kopplar av med broderi. Kattuppfödaren med bågskytte.
En del menar att protagonisten måste gå att tycka om. Det betyder inte att din huvudkaraktär måste betraktas om “snäll”, utan att den har någon kvalitet som gör att läsaren känner för den. Så viktigast är alltså att den skapar ett engagemang, att läsaren vill veta mer om den och hur den ska tackla de svårigheter den utsätts för och måste ta sig igenom.
Vad sker med protagonisten?
En protagonist som måste hantera livet, försöker nå en dröm eller ta sig förbi olika hinder, den förändras ofta på vägen. Lär sig något om sig själv eller andra. Och har på så vis utvecklats under handlingen.
Karaktärsutvecklingen är en viktig del av att skapa en så kallad rund karaktär, en karaktär som läsaren kan relatera till och känna för, oavsett vad den utsätts för. Inte sällan börjar det med att protagonisten känner sig låg, på fel plats i livet, och det den möter gör att den tvingas ta tag i sådant den annars inte skulle hanterat, vilket kan leda till att en personlig utveckling sker. Protagonisten som inledningsvis kanske upplevdes svag och räddhågsen, vågar nu mer och har fått ett bättre självförtroende.
Om konflikter och hinder, ja svårigheter som utmanar din protagonist och väcker läsarens intresse, kan du läsa om här.
Tips ett!
Studera några böcker och lägg fokus på just huvudkaraktären. Hur är den i början? Mot slutet? Vad drivs den av? Vad måste den möta för hinder och hur reagerar den på det? Hur löser den de svårigheter som uppstår?
Tips två!
Tänk på att en uppgiven och handlingsförlamad karaktär sällan är särskilt drivande. Och kan därmed uppfattas som tråkig och ointressant. En dipp kan fungera, men det behöver oftast finnas lite power, ja kämpaglöd, i din protagonist.
Hoppas tipsen är dig till nytta. 🙂
Hör gärna av dig om du vill lämna in t.ex. dina första kapitel, då jag också ger feedback på hur din protagonist uppfattas i responsen.
Lycka till med skrivandet!
Och du, om du vill nå mig kan du använda kontaktformuläret här.

Vill du ha elva skrivtips som utvecklar ditt skrivande?
Om du vill kan du klicka hem nyttiga skrivråd direkt till din inkorg. Perfekta att använda på en gång eller att spara tills du har mer tid. Skriv in din mejladress för att få tipsen redan nu.
Du får alla skrivtipsen direkt! Och om de saknas i din inkorg, ta en titt i skräpposten.
Finns de inte där heller, mejla: info@helenaaskrivcoach.com