sunglasses lying on a book and a blanket

Skriv levande miljöbeskrivningar

Genom att skriva miljöbeskrivningar så att de integreras med handlingen, kan du få en mer levande text. Det finns en risk annars att miljöbeskrivningar blir egna textavsnitt som får texten att tappa fart.

Varför man ska skriva miljöbeskrivningar

Miljöbeskrivningar hjälper läsaren att förstå och se hur något ser ut. Det ger läsaren en möjlighet att tolka hurdan en plats är. Exempelvis om en trädgård har en kortklippt gräsmatta, inget ogräs i rabatterna och blommor ordnade i prydliga rader så förstår man att det är en välskött trädgård och som läsare kan man gissa att den som sköter trädgården är rätt pedant. Så genom att beskriva trädgården med hur den ser ut, istället för att skriva just att den är välskött, får läsaren tolka detta själv.

Lägg då till att din huvudkaraktär kanske rör sig genom trädgården. Behöver du då först förklara hur den ser ut, eller kan du integrera beskrivningen istället, så att den följer din huvudkaraktär?

Du kan prova att göra så här:
Anna gick längs de rakt lagda stenplattorna. Inte ett ogräs stack upp i springorna. Hon vände ansiktet mot de rosa rosorna som reste sig längs husväggen och tog in deras doft. Ove ropade från altanen och hon tog några steg över det kortklippta gräset till honom. Under verandan blinkade robotgräsklipparen åt henne.

Genom att integrera miljöbeskrivningar kommer läsaren närmre texten och det är ofta något man vill sträva efter. Närhet i sig kan bidra till att läsaren känner ett större engagemang för texten, dess karaktärer och det som händer dem.

trees on forest at daytime

Undvik infodumpar

En lång miljöbeskrivning kan få texten att tappa lite fart. Det finns även läsare som hoppar över texten där miljöerna radas upp i flera stycken. Och det vill man ju inte. En lång beskrivning som bromsar upp handlingen kallas alltså för infodump, visste du det?

Tips

När du läser olika böcker, studera hur miljöer beskrivs. Får du en känsla för hur en plats ser ut genom få eller många detaljer? Är beskrivningen integrerad eller står den mer för sig själv? Vad för sorts beskrivningar tycker du bäst om att läsa? För, även i storsäljande böcker kan du upptäcka att författarna gör tvärtemot vad som ofta rekommenderas. Vad kan det bero på tror du?

Vill du läsa mer om gestaltning kan du klicka här: Gestalta och skriv en levande text!

Skrivsommar!

Börja skriv eller få klart ditt manus i sommar. Få en rutin som håller även i höst.

Med sommardealen för skrivcoachning får du:

  • deadlines
  • handledande samtal
  • feedback på din text
  • hjälp att hitta din skrivrutin
  • ett häfte med nyttiga skrivtips!

Välkommen att läsa mer om innehåll och upplägg här.
Och du, när du bokar sommarskrivcoachning sparar du 1000 kr inkl moms jämfört med att köpa tjänsterna separat. Bra va´?

Gratis skrivtips som utvecklar ditt skrivande

Här kan du klicka hem elva nyttiga skrivråd direkt till din inkorg!
Skriv in din mejladress för tips om skrivhantverket och din skrivprocess, vad du bör undvika och hur du hellre bör göra.
Du får alla skrivtipsen direkt. Och om de saknas i din inkorg, ta en titt i skräpposten.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.