Använd testläsare och bli en bra författare

Bli en bra författare, ta hjälp

Eftersom vi alla blir hemmablinda för våra egna texter behöver vi ta hjälp för att se till att texten blir sitt allra bästa jag. Även de storsäljande författarna på förlagen har tagit hjälp och fått hjälp för att deras böcker ska slå.

Du kan t.ex. ta hjälp av en testläsare, det vill säga någon som läser gratis (en skriv- och/eller läsvan vän, släkting eller annan person). Vill du få bästa möjliga respons för att utveckla ditt manus anlita någon som är utbildad och har erfarenhet och som läser ditt manus professionellt, mot betalning.

Testläsare

Om du tar testläsare till hjälp använd gärna frågor för att underlätta vad de ska ge respons på. Det kan gälla dels sådant som du själv funderar över, dels sådant som generellt är bra att fråga om. Allt för att få en god möjlighet att utveckla texten.

Det kan vara frågor som:

– hur uppfattas miljö
– hur uppfattas karaktärer
– vad är spännande/intressant
– vad är tråkigt eller svårt att förstå
Man kan även ställa frågor om gestaltning, handlingen, dialogerna osv. En del ger sin(a) testläsare en lista att följa.

Textläsare och lektör

Även som lektör tar jag ibland emot en del av specifika frågor som författaren ber mig titta lite extra på. Att ha testläsare och sedan komplettera med lektör är ju något av det bästa du kan göra för att stärka handlingen och vässa ditt manus. Och du som väljer att anlita en lektör, kolla så att den har utbildning, erfarenhet och ta kanske referenser eller gå på rekommendationer. (Vill du veta mer om vad jag kan göra för dig är du alltid välkommen att höra av dig.

Gå inte i försvar

Försök vara en lyhörd mottagare för responsen. Allt behöver du verkligen inte hålla med om, men allt behöver inte förklaras heller för den som gett feedbacken. Ta emot, begrunda och redigera sedan på egen hand det du tycker kan redigeras – utan att gå i försvar.

På så vis kan det bli lättare att få återanvända bra testläsare som slipper ställas till svars för sina tankar om ditt manus. För även de kan tycka att det är lite nervöst att få äran att läsa ditt manus, så inte bara du är kanske pirrig inför att någon läser det du skrivit.

Tips – börja med de första sidorna

Tycker du det är svårt att hitta personer som vill läsa ditt manus? Börja med de första kapitlet eller kapitlen. En mindre mängd text kan vara lättare att hinna med. Dessutom får ni båda en uppfattning om hur det är att ge och få feedback och sedan kanske hela manuset kan läsas.

Få ihop ditt bokmanus med en kurs

Har du tröttnat på att inte komma framåt? Eller får du inte ihop din berättelse? Du kanske inte känner dig hemma med skrivhantverket? Eller så har du ett manus som ligger, och behöver bearbetas. Varför inte gå en skrivarkurs?

Du kan välja mellan några olika kurser och få sju till tio lektioner om skrivhantverket med övningar och studietips. Du kan välja mellan att göra flera textinlämningar och handledande samtal, eller studera mer på egen hand med en textinlämning vid kursavslutning.

  • Du kan spara allt material.
  • Du väljer själv när du vill börja.
  • En tidigare deltagare sa: Som att få koden till hur man skriver en bok!

Här hittar du länken med mer info och uppgift om pris för de olika kurserna, Skriv en roman, Kom i mål med din bok och Skrivkurs med skrivcoach