book opened on white surface selective focus photography

Brödtext, stycken och indrag – skapa läsvänlig text

Är brödtext ett ord du är med bekant med? Eller indrag och stycken? Kanske du känner till dem, men vet inte hur de fungerar? Eller har du superkoll?

Brödtext, indrag och stycken

Brödtext är den löpande text som inte är dialog. Texten här i inlägget, det som inte är rubriker, är brödtext.

Att hantera ett skrivprogram som t.ex. Word kan vara klurigt och jag får emellanåt texter som kan formateras bättre för att de ska vara läsvänliga.

Indrag är det lilla tomma utrymme som finns framför ett ord som påbörjar ett nytt stycke eller dialog. Indrag ska du alltså göra vid nytt stycke och dialog. Men – det här är lätt att missa! – vid nytt kapitel eller nytt stycke efter blankrad, även kallat blanksteg, ska du inte ha indrag.

pile of books

Tips om formatering och att skicka till förlag!

Titta gärna på hur det ser ut i tryckta böcker. Dessutom finns ju den ypperliga boken Svenska skrivregler, utgiven av Språkrådet, där du kan läsa mer om formatering och användning av skiljetecken som talstreck eller citationstecken som används vid dialog. Jag kan även rekommendera dig att ta en titt på förra månadens ord, som handlar om dialog och anföringsverb, för att få en uppfattning om hur du skriver repliker.

Använder du Word?

Har du Word? Det går liksom inte att förstöra något i Word, så testa dig fram om du är osäker när det kommer till hur du ställer in indrag och formaterar texten. Ha en provtext att testa på. Ett tips är också att kolla på Youtube-klipp. En del använder mallar och förinställer dem så att de alltid har samma format att gå efter. Själv ställer jag in på nytt varje gång.

Ett tips är att formatera enligt följande: 1,5 radavstånd, 12 punkter av ett teckensnitt som du trivs med (t.ex. Garamond, Georgia, Times New Roman, Calibri) och att du gör marginalerna lite bredare, minst 3 cm höger och vänster. Indragen kan vara en en halv centimeter.

two red and white labeled books


Stycken och indrag
– studera utgivna böcker

Formatering när du skickar till förlag

Och om du är orolig över att din text inte är formaterad tillräckligt väl när du skickar till förlag behöver du inte oroa dig. Visserligen är det bra att skicka in texter som “ser” så bra ut som möjligt för att ge ett bättre intryck, men om dina talstreck eller indrag inte har blivit helt korrekt gjorda, kommer inte ett jättebra bokmanus få nej av den anledningen. 

Det är även bra att se över stavning och grammatik innan du skickar in. Slarvfel kan ta ner intrycket av både dig som författare och din text. Men återigen, det står inte och faller på om du har några korrekturfel, om de antar ditt manus eller inte.

Läs noga på förlagens hemsida om de önskar någon speciell formatering av texten. En del har specifika önskemål, andra skriver inget om det alls.

Lycka till!


Vill du ha professionell hjälp?

Att ta hjälp av en lektör som är utbildad och har erfarenhet kan vara det som gör skillnad på om ditt manus blir antaget eller inte. Ibland har jag fullt och du kan få vänta i några veckor, så det är alltid bra att höra av sig i god tid, men jag hjälper dig gärna.

Skrivarkurserna kan du alltid anmäla dig till löpande utan väntetid och välja själv hur mycket hjälp du vill ha med många eller få textinlämningar och samtal eller om du föredrar att arbeta mer på egen hand med att studera skrivhantverket.

Mejl: info@helenaaskrivcoach.com

Länkar till skrivtjänster

Lektörsläsningar/redaktörsläsning
Första kapitel-analys
Skrivcoachning
Synopsisläsning