Hur lång ska boken vara?

Hur lång ska min bok vara?

Det här är faktiskt en rätt vanlig fundering. Hur vet man att ens bokmanus är lagom långt? Kan man ens veta det? Innan man börjar skriva kan det vara svårt att ha ett hum om hur lång ens berättelse kommer att bli. Men en bok kan väl aldrig bli för lång eller för kort? Den blir så lång som den behöver vara. Eller?

Har en bok alltid har rätt längd?

Du har säkert läst en bok eller två som du uppfattat som “för” lång av olika anledningar. En annan läsare kanske tyckte att den var precis lagom lång. Så hur vet man att ens bok har rätt längd?

Själv tycker jag det är roligt med olika sorts miljöer och tycker att en bra miljöbeskrivning kan höja ett verk. Samtidigt, om en beskrivning av miljö får hela berättelsen att stanna upp, då hade jag hellre sett att den var kortare.

Elizabeth George – hon som skrivit ett stort antal deckare med kommissarie Lynley och hans ständiga följeslagare Barbara Havers – hennes böcker upplever jag har både givande miljöbeskrivningar, och ibland väääldigt långa. Har du läst någon av böckerna, vet du nog vad jag menar. En läsare nämnde en gång, att hon brukade hoppa över de stycken där miljön var i fokus.

Men, nu kommer vi ifrån ämnet litegrann. En bok ska liksom vara så lång som den behöver vara för att berättelsen ska komma till sin rätt. Så, tänker du nu, då kanske jag skriva hur jag vill. Och ja, till en viss del. Men det går faktiskt att få en uppfattning om vad som kan vara “rätt” även om det alltid finns undantag.

Hur långa är böcker, egentligen?

Om du kikar i din bokhylla kommer du se att många böcker är ungefär lika tjocka. De ligger troligen på runt 80 000 ord. Har du några ungdomsböcker där i hyllan är de troligen något tunnare, ofta runt 60 000 ord. Böcker för barn är ännu tunnare, alltså under 60 000 ord. Kapitelböcker kan t.ex. vara runt 20 000 ord. Bilderböcker har allt från bara ett hundratal ord upp till några tusen. Pettson och Findus-böckerna ligger t.ex. runt cirka 1500 – 2000 ord om jag minns en uppgift om detta korrekt.

Eftersom variationerna är stora både inom genrer och åldersgrupper, får du tänka att det är ungefärliga siffror. För, det finns alltid undantag.

 • 70 000 – 90 000 ord: feelgood, deckare, spänning, romance, skönlitterära böcker
 • över 90 000 ord: ofta fantasy (urban fantasy, modern fantasy, dystopier mfl)
 • 50 000 – 70 000 ord: ungdomsböcker, böcker för unga vuxna
 • från 20 000 ord: kapitelböcker, ålder 9-12
 • under 20 000 ord: börja läsa-böcker, ofta med bilder
 • ett hundratal ord, uppemot några tusen ord: bilderböcker

Fantasy och dess subgenrer, tenderar att vara mycket långa. Dessa genrer ligger ofta över 100 000 ord, och uppemot 200 000 ord. Även när målgruppen är unga läsare. Fantasy utgörs ju dessutom ofta av serier.

En mycket känd serie är J.K. Rowlings Harry Potter, med böcker som växte sig allt tjockare under seriens gång. Något vi även kan se i Stephanie Meyers, The Twilight Saga. Till skillnad från Harry Potter-serien, fick böckerna om Bella och Edward växa sig lite väl tjocka tycker jag. Bok tre och fyra (de sista i serien) hade – utan att förlora något av vikt – kunnat varit mycket kortare.

Hur lång ska din bok vara?

Jag hoppas att du nu fått ett hum om hur du ska tänka kring din egen bok. Beroende på genre och målgrupp kan antalet ord faktiskt spela in när det kommer till längd, även om du förstås ska skriva en bok som ska vara så lång som den behöver vara. För det finns alltid undantag.

Ett tips är dock att faktiskt skriva lite kortare som aspirerande författare – helt enkelt för att göra det lättare för dig själv. Ett kortare manus är enklare att överblicka än ett väldigt långt.

Är du osäker på din berättelse och dess längd?

Eftersom det ibland är svårt att ha en god överblick och själv se vad som ska finnas med i ens bokmanus är det bra att ta hjälp. Anlita t.ex. en lektör som ser över din handling, dina kapitel och hur handlingen är byggd. Och det kan du göra redan med ditt synopsis, innan du börjar skriva, för att hamna rätt från början och slippa skriva om. Jag hjälper dig gärna.

Så, lycka till nu med ditt bokmanus och att få till den där längden som är precis rätt för just din berättelse!

Det här kan jag göra för dig

Som lektör och skrivcoach läser jag både hela manus, liksom början eller delar av det, allt beroende på vad du önskar och behöver. Ibland kan ett samtal lösa knutar och ge dig en skjuts framåt. Eller så väljer du att studera skrivhantverket och gå en kurs. Du väljer själv om du vill lämna in text och ha samtal, eller inte, i de olika kurspaket som finns.

Ja, jag hoppas att det finns något som kan passa dig. Tänk på att jag ibland har fullt och det uppstår väntetid, så hör gärna av dig i god tid om du vill investera i ditt skrivande och ta professionell hjälp.

 • lektörsutlåtande (tre olika som passar allt från råmanus till väl redigerade manus)
 • redaktörstjänst (för dig som ger ut på egen hand)
 • första kapitel-analys (upp till 10 000 ord)
 • skrivcoachning (eget upplägg eller paket)
 • handledande samtal/mejl
 • skrivarkurser
 • synopsisläsning
 • läsning av följebrev
 • läsning av ansökan till skrivarutbildning

Kontakt:
Du når mig enklast på mejl: info@helenaaskrivcoach.com