HUR LÅNG SKA BOKEN VARA…

Hur lång ska min bok vara?

Det här är faktiskt en rätt vanlig fundering. Hur vet man egentligen att ens bokmanus är, så att säga lagom långt? Kan man ens veta det? Innan man börjar skriva kan det vara svårt att ha ett hum om hur lång ens berättelse kommer att bli. Men en bok kan väl aldrig bli för lång eller för kort? Den blir så lång, eller kort, som den behöver vara. Eller?

Har en bok alltid har rätt längd?

Du har säkert läst en bok eller två som du uppfattat som för lång. Det fanns för mycket av något i den. Eller så hade du önskat mer av något? En annan person kanske tyckte precis tvärtom.

Själv tycker jag det är roligt med olika sorts miljöer och tycker att en bra miljöbeskrivning höjer ett verk. Samtidigt, om en beskrivning av miljö får hela berättelsen att stanna upp, då hade jag hellre sett att den var kortare.

Elizabeth George – hon som skrivit ett stort antal deckare med kommissarie Lynley och hans ständiga följeslagare Barbara Havers i huvudrollerna – hennes böcker upplever jag har både givande miljöbeskrivningar, och ibland väldigt långa. Har du läst hennes böcker, då vet du nog vad jag menar. En läsare nämnde en gång för mig, att hon brukade hoppa över de sidor där miljön var i fokus.

Men, nu kommer vi ifrån ämnet litegrann. En bok kan sägas vara så lång som den behöver vara för att berättelsen ska komma till sin rätt. Eftersom det kan vara svårt att avgöra själv (vi tenderar vara rätt hemmablinda för våra texter) är det bra att inför att skicka till förlag ta hjälp av lektör som ser över bland annat detta, liksom manuset i övrigt. Personer som arbetar på förlag, ser förstås också till att berättelsen har vad den behöver. Ger du ut själv, då är den professionella hjälp du kan ta i form av lektörer och redaktörer förstås ovärderlig för att få till en bok som har ”rätt” längd.

Men, hur långa är böcker, egentligen?

Om du kikar i din bokhylla kommer du se att många böcker är ungefär lika tjocka. De ligger troligen på 80 000 ord, upp till dryga 90 000 ord. Ungdomsböcker ligger på knappa 60 000 ord, upp till 70 000 ord och böcker för barn är oftast tunnare, kapitelböcker kan t.ex. vara runt 20 000 ord. För yngre barn färre antal ord. Och bilderböcker har ännu mindre förstås, med allt från några hundra ord upp till några tusen ord. Eftersom variationerna är stora både inom genrer och åldersgrupper, ger jag ungefärliga siffror. För det finns alltid undantag.

Fantasy och dess subgenrer till exempel, tenderar ofta att vara mycket långa. Dessa genrer ligger ofta över 100 000 ord, och uppemot 200 000 ord. Även när målgruppen är unga läsare. De ingår dessutom ofta i serier och en mycket känd sådan är ju J.K. Rowlings Harry Potter. Med böcker som växte sig allt tjockare under seriens gång. Något vi även kan se med Stephanie Meyer, The Twilight Saga. Till skillnad från böckerna om Harry Potter, fick böckerna om Bella och Edward växa sig lite väl tjocka, i mitt tycke. Bok tre och fyra (de sista i serien) hade kunnat kortats ner en anining, utan att förlora något av vikt.

Hur lång ska din bok vara?

Jag hoppas att du fått ett hum om hur du ska tänka kring din egen bok. Beroende på genre och målgrupp kan antalet ord faktiskt spela in när det kommer till längd, även om du förstås ska skriva en bok som ska vara så lång som den behöver vara. För det finns ju, som sagt, alltid undantag. Eftersom det ibland är svårt att se själv vad som ska finnas med i ens bokmanus är det ju alltid bra att ta hjälp. Anlita t.ex. en lektör som ser över din handling, dina kapitel och hur handlingen är byggd för att få hjälp med detta.

Så, lycka till nu med att få ihop ditt bokmanus och att få till den där längden som är precis rätt för just din berättelse.

Ny hemsida och nya tjänster

Ja, jag har en ny hemsida. Och är så glad för det. Med den hoppas jag kunna anpassa och lägga till nya sidor allteftersom verksamheten växer. Förra hemsidan växte jag nämligen ur. Så med en del hjälp och en del eget fixande (blir man någonsin klar) har jag en ny webbplats för allt jag gör. Jag har t.ex. lagt till ett par nya tjänster:

  • synopsisläsning
  • läsning av följebrev
  • läsning av ansökan till skrivarutbildning

Hör av dig om du vill ta del av en av de nya tjänsterna, eller de som jag också har sedan tidigare: lektörsläsning, första kapitel-analys och skrivcoachning, samt skrivarkurser (Skriv en välskriven roman, Skrivkurs med skrivkurs eller Kom i mål med din bok).
Du når mig enklast på mejl: info@helenaaskrivcoach.com